Je eigen pagina op Trail-addicts, dat kan! En het is gratis
Beheer je een bikepark, heb je een mountainbike gids bedrijf of heb je een prachtige reis gemaakt? Stuur ons jouw verhaal en krijg je eigen volledig gratis pagina op onze website!
5 stappenplan wanneer je alleen gaat trailhunten!
Wat zijn de 5 belangrijkste dingen als je alleen gaat trailhunten? Normaal fiets je natuurlijk lekker met je maatjes of je rijdt achter een gids aan die de omgeving kent. Een gids heeft altijd onze voorkeur, die kan (als het goed is) jou als rijder inschatten en daar de beste trails bij zoeken. Toch rij ik met regelmaat alleen op onbekende trails. Tijdens een vakantie met het gezin bijvoorbeeld. We zoeken vaak toch wel heuvelachtige gebieden op dus de fiets die gaat altijd mee. Voordat ik alleen op pad ga om vette trails te zoeken zijn er 5 zaken die ik altijd doe!
Stap 1: thuis onderzoek en de juiste kaarten
Eerste plek om te kijken is voor mij toch altijd wel trailforks. Zie je een hoop lijntjes lopen dan is dat de beste kans op vette trails. Vaak is de kleurcodering ook prima om de zwaarte van de trail in te schatten. Helaas is dit niet altijd de garantie voor de beste trails, maar toch de beste plek om als eerste te kijken voor je echt moet trailhunten. Trail gevonden? Zorg dat je van tevoren kijkt hoe die uitkomt. Niet elke trail begint simpelweg aan de top en eindigt in het dal. Het komt best vaak voor dat je halverwege een berg staat of in een compleet ander dal. Gebruik een app die gedetailleerde topo kaarten heeft en download die naar je telefoon zodat je geen internet meer nodig hebt. Bereik hebben is lang niet altijd een zekerheidje. Check even de legenda wat wat is. Mijn ervaring leert is dat de echte kleine wandelpaatjes niet altijd even begaanbaar zijn, zorg ervoor dat de weg naar onverharde dubbeltracks zo kort mogelijk is. Geen trailforks opties te vinden? Komoot kan eventueel nog uitweg bieden en anders ben je aangewezen op je topo kaarten en zoek gemarkeerde wandelroutes. Denk aan de bekende GR(NR) routes of check bij het lokale toeristenbureau naar mooie wandeltochten.
Stap 2: Lokaal de trail checken
Na zo vaak totaal onbegaanbare “wandelroutes” tegen te zijn gekomen ga ik indien mogelijk eerst even verkennen. Combineer dat met boodschappen of een dagtripje met je gezin door even langs de start of het einde van de trail te rijden.
Vaak zie je zeker boven op de berg aan de start al wel wat de situatie is, is het begin al volledig overwoekerd dan weet je nagenoeg zeker dat het onbegaanbaar is geworden en verder trailhunten onnodig is. Zien de eerste 20meter er prima uit dan kan je er met iets meer zekerheid er van uit gaan dat de rest ook goed begaanbaar is. Helaas kan je lang niet altijd bij het begin komen met de auto, maar als het kan dan zeker doen! Andere optie is dus om het eind te inspecteren en een stukje de trail in te lopen. Ziet dat er niet overwoekerd uit dan kan je het erop wagen.
Stap 3: Spullen en rantsoen!
Dat je fiets op orde moet zijn lijkt me een no-brainer. Wat belangrijk is dat je, wanneer je alleen op pad gaat rekening moet houden met onvoorziene situaties. Waar je normaal in de hele groep meerdere reservebronnen tot je beschikking hebt in geval van nood, heb je nu niks als extra reserve tijdens het trailhunten. Neem dus net even wat meer mee en zorg dat je echt zelfvoorzienend bent. Niet alleen de juiste tooltjes en extra binnenbandjes, nee ook qua eten en water moet je er tenminste van uitgaan dat je tocht 2x zo lang duurt.
Zelf al eens gestaan aan een volledig weg geslagen weg op de berg, ik was bijna bij de top en kon de camping al bijna ruiken, de berg was te steil om te beklimmen met fiets, de weg was de enige optie. Resultaat was dat ik helemaal terug het dal in moest en de volledige berg moest omrijden. Dit kleine uitstapje duurde daardoor veel langer en koste een hoop meer energie. Neem naast tools, reserve spullen en eten ook contant geld mee. Zeker in het buitenland is de pinpas niet overal even geaccepteerd zoals we dat in de Benelux kennen.
Stap 4: Trackback en crash detectie
Goed kaarten zijn gedownload op je telefoon, je hebt genoeg zooi mee om 2x de geplande tocht te rijden. Het is tijd om te gaan! Een top tip voor jouw eigen veiligheid is om een crash melder te hebben. Zelf rijden we met een sensor op de helm, de Angi van Specialized. Wanneer je onverhoopt onderuitgaat gaat er automatisch een bericht naar een vooraf ingesteld telefoonnummer met de laatst bekende gps-locatie. (als je hem niet binnen 10sec uitzet). Naast deze crash detectie stuur ik in WhatsApp een bericht naar degene die op de vakantiebestemming is met “locatie delen” 8uur lang. Handige manier om het thuisfront te laten weten waar je bent en hoelang het nog ongeveer gaat duren. Ook dit kan helpen wanneer er onverhoopt iets met je is gebeurd wat niet direct met een crash te maken heeft.
Stap 5: Ken je eigen kunnen!
Deze laatste is niet echt een stap om te nemen tijdens het Trail-hunten, nee dit is een gouden regel! Ben je alleen dan is dat niet het moment om jezelf even goed uit te dagen 😉 zorg ervoor dat je goed je eigen skills inschat. Stop liever te vaak om de technische passage te checken dan er onvoorzien overheen te vliegen. Daarbij weet je ondanks al je voorwerk niet hoeveel hier gereden wordt. Er kunnen zomaar omheiningen in de vorm van kleine ijzerdraadjes of prikkeldraad L hangen of andere onvoorziene situaties die je normaal niet op een trail verwacht. Wees alert met je snelheid en wanneer je de trail hebt gereden en hij was supervet, kom dan gewoon terug om hem nog eens maar dan iets harder te doen en sommige features wel in 1x te nemen!
18 November 2024
Reserveband mee – De FORX Switchback strap
De Forx Switchback strap gereviewed. Een reservebandje mee is altijd een goed idee, maar waar je die nou een…
17 November 2024
Review: De mountainbike route van Lunteren
De route in het geheel is toch best wel leuk te noemen hoor. De MTB route van Lunteren valt op sommige…
16 November 2024
Review: De Mountainbike route Otterlo
Na het bord Area 51 begint een prachtig stuk mtb trail hier in Otterlo. Technischer dan je normaal gewend…
5 November 2024
Full Tour Ultimate Van Build: Offroad 4×4 Sprinter
Ga met ons mee om de gloednieuwe, volledig aangepaste 170 verlengde 4x4 sprinter camper te verkennen, gebouwd…
5 November 2024
Bikepark Innsbruck
Diverse trails met fenomenale uitzichten over Innsbruck en een spectaculaire alpine achtergrond. Er wachten…
5 November 2024
Wat doet de Piggyback op een mtb demper eigenlijk?
Met een piggyback heb je dus een betere demping en schokabsorptie, vooral tijdens lange afdalingen of bij…
2 November 2024
De beste MTB Camper – Jeff Lenosky
Wat is de best Mountainbike Camper inrichting? Nou wij denken dat Jeff Lenosky het met zijn MTB Camper aardig…
2 November 2024
Nydia Track – A Single trail MTB adventure
De groep bezoekt de regio rond Nelson voor een kleine week en ze hebben een strak schema met meerdere epische…
Goeie tips!
Als je gpxjes verbind (ik doe dat in Basecamp) en niet zeker weet of de paden goed zijn. Kan je de gpx in (betaalde versie) strava laden, met behulp van heatmaps kan je dan een inschatting maken.
Ook laden in komoot voor het hoogte profiel is handig, een lange klim van +20% is niet fijn!
Veel plezier!!!