De Enduro MTB en haar Geometrie

De Enduro mountainbikes bevinden zich een soort aan het “einde” van het spectrum qua geometrie. Na Enduro heb je nog de Freeride en Downhill fiets, maar die zijn voor dermate andere inzet gebieden en in de basis niet gemaakt om nog normaal mee te fietsen, lees trail rijden. UIteraard zit er tussen de Enduro MTB en de Freeride MTB weer wat overlap. Sommige Enduro bikes zijn namelijk Freeride waardig en met sommige Freeride mountainbikes kan je nog best een stukje klimmen.

Wat maakt een Enduro fiets speciaal? Als we naar wedstrijden gaan kijken is dit een specifieke categorie wedstrijden. Tijdens een Enduro wedstrijd telt namelijk alleen de afdaling voor de tijd. De klimmen tijdens Enduro wedstrijden worden vaak deels gedaan met Gondol/Lift en deels op eigen kracht. Ook vind je tijdens een Enduro wedstrijd nog wel eens stages waarbij je tijdens de afdaling stukjes moet klimmen. Een Enduro stage is vaak zeer technisch en is in grote delen vergelijkbaar met downhill stages en precies dat maakt de Enduro fiets een bijzondere in alle type mountainbikes die er zijn. De Enduro MTB moet Dowhill stages kunnen handelen en efficient genoeg zijn om er mee te klimmen.

De wielbasis MTB Enduro bikes

De Enduro fiets kent binnen de range van Cross-Country (XC), Trail en all-Mountain MTB’s de langste wielbasis, dit omdat zoals hierboven is omschreven de mountainbike snelle en steile downhill secties moet kunnen handelen. Hoe langer de wielbasis hoe stabieler de fiets zal aanvoelen. Helaas brengt de lengte ook een nadeel met zich mee, hoe langer de fiets hoe minder wendbaar de fiets word door krappe secties. Je hebt simpelweg een grotere draaicirkel.

[ninja_charts id=”18″]

De balhoofdhoek van MTB Enduro bikes

Naast de wielbasis is ook de balhoofd hoek van een MTB van grote invloed hoe de mountainbike reageert. Wanneer je kijkt naar de Enduro mountainbikes zie je dat de balhoofdhoek heel “lui” is, beter gezegd de hoek ten opzichte van de horizon is kleiner. Extreme Enduro mountainbikes gaan soms wel tot onder de 63 graden. Aan de andere kant van de range zoals bij XC bikes zie je dat de balhoofdhoek veel steiler is, bij XC mountainbikes kom je waardes tegen van soms wel boven de 69 graden. Gezien het technische en steile karakter van Enduro trails en of wedstrijden word er vaak gekozen voor een zo lui mogelijke balhoofdhoek, dit zodat je ten alle tijden in control blijft op de afdaling. Het nadeel tijdens het klimmen (minder efficient) wordt voor lief genomen omdat de timing slechts plaatsvind op de afdaling.

[ninja_charts id=”19″]

Je eigen pagina op Trail-addicts, dat kan! En het is gratis

Beheer je een bikepark, heb je een mountainbike gids bedrijf of heb je een prachtige reis gemaakt? Stuur ons jouw verhaal en krijg je eigen volledig gratis pagina op onze website!

Meer informatie

De Stack/Reach ratio van MTB trail bikes

De stack reach ratio is een cruciale metriek die waardevolle inzichten geeft in de geometrie en pasvorm van een mountainbike. Het is een meting die de relatie bepaalt tussen de verticale hoogte en de horizontale reikwijdte van het frame van een MTB. De stack reach ratio is een fundamenteel aspect van de geometrie van een mountainbike dat van invloed is op het rijgedrag, de stabiliteit en het algehele comfort. Door deze verhouding te analyseren, kunnen Mountainbikers bepalen of een bepaalde MTB geschikt is voor hun lichaamsverhoudingen en rijstijl

. Lees hier meer over de Stack/Reach ratio.

[ninja_charts id=”20″]

De Chainstay (liggende achtervork) van MTB trail bikes

De Chainstay is de liggende achtervork gemeten van de trapas centraal tot aan de achteras centraal. Dat deze maatvoering sterk word beïnvloed word door de maat wielen die er in moeten kunnen mag duidelijk zijn. Simpel gezegd; wanneer je een wiel hebt met een kleinere totale diameter kan je logischerwijs ook een kortere Chainstay gebruiken. We zijn geëvolueerd met onze geliefde mountainbikes van 26″ naar inmiddels 29″. Grotere wielen zorgen voor minder rolweerstand omdat het aankomend obstakel simpelweg kleiner zijn ten opzichte van je wiel. Toch brengen 29″ wielen dus gelijk een gevolg met zich mee: Een langere Chainstay. Wat doet dat dan met de handling van je mountainbike? Een kortere Chainstay laat een mountainbike speelser voelen, ook wanneer je een langere wielbasis neemt kan je de lengte deels compenseren door met een kortere chainstay te rijden. Op deze manier combineer je eigenlijk de stabiliteit van een langere wielbasis en toch een speelse MTB. Aan de andere kant geeft een langere Chainstay dus meer stabiliteit wat weer in je voordeel kan werken bij snelle lange afdalingen, die switchbacks? Ja die zijn dus makkelijker met een korte Chainstay en moeilijker met een langere Chainstay. Mocht je nog afvragen waarom de “Mullet” in het leven is geroepen: Door een kleiner achterwiel te monteren kan je dus een kortere Chainstay gebruiken wat de mountainbike een stuk speelser maakt!

[ninja_charts id=”21″]

De bottombracket drop

De Bottom bracket drop is de waarde gemeten van de crankas ten opzichte van de achter as. Wanneer je 2 horizontale lijnen tekent en het verschil meet tussen die 2 krijg je de bottom bracket drop. Om mee te beginnen een hardtail heeft standaard een veel grotere bottom bracket drop, dit is omdat een fully (vol geveerde mountainbike) gemeten word in standaard positie. Elke fully rijdt je met een bepaalde instelling op je achter demper zodat je ongeveer 30% inzakt wanneer je er op gaat zitten, de Bottom bracket zakt dus nog verder dan de standaard waarde. Ook de Bottom bracket drop is een belangrijke waarde voor de overal handling van je mountainbike. Hoe lager deze is hoe beter deze door bochten zal willen omdat de centrale gewichtsverdeling lager komt te zitten. Een lagere waarde geeft over het algemeen veel voordelen voor wanneer je wat agressiever wilt rijden, echter ook hier is een duidelijk onderscheid te maken tussen XC, Trail, All-Mountain en Enduro. XC bikes zullen minder drop hebben dan een enduro mountainbike. Een belangrijke reden hiervoor is dat hoe groter de drop is hoe minder je ruimte tussen de pedalen en de grond, zeker bij XC bikes is trap efficiëntie van groot belang. Wanneer je telkens een obstakel moet gaan timen wil je die net raken met je pedalen, dan gaat dat ten koste van de trap efficiëntie. Een grotere drop geeft meer het gevoel van “in je fiets te zitten” waar je bij minder drop meer “op je fiets. De voorkeur bij Enduro mountainbikes is over het algemeen om met een grotere BB drop te rijden”.

[ninja_charts id=”21″]

Waarom leggen we geen nadruk op de veerweg?

Uiteraard heeft de hoeveelheid veerweg invloed op hoe je mountainbike reageert. Binnen elk segment zie je veel verschil maar over het algemeen kan je stellen dat elke type mountainbike binnen een bepaalde range valt. Veel trail mountainbikes zitten ergens tussen de 120 en 150 millimeter veerweg. Wielbasis, balhoofdhoek en stackreach ratio doen echter veel meer met de handling van de mountainbike dan de veerweg zelf. Meer veerweg kan fijn zijn om meer oneffenheden weg te werken, echter een goed werkend en afgestelde demper en voorvork hebben niet zoveel invloed op de overall “feel” van de MTB. Neem bijvoorbeeld de Stumpjumper EVO, deze staat door Specialized als een All-Mountain te book en heeft slechts 150mm in de voorvork zitten. De Stumpjumper normaal zit op de 140mm, vergelijk je deze 2 dan is het niet de hoeveelheid veerweg wat de EVO tot meer een All-Mountain en zelfs een Enduro fiets maakt, nee het is de geometrie die veel agressiever is. De Stumpjumper is wat korter en heeft een minder luie balhoofdhoek dan de Stumpjumper EVO, door specifiek die waardes ervaar je met de EVO een meer stabielere fiets op steile afdalingen en meer zekerheid bij hogere snelheden

.

MTB Geometrie vergelijk
Jump in Pula Vintijan Bike Park

Vintijan Bike Park

0 Comments2 Minutes

Bikepark St Luc

0 Comments2 Minutes

Kom bocht in bike park Montclair

Bikepark Montclar

0 Comments1 Minutes

helibike in zermatt

Helibiken in Zermatt

0 Comments6 Minutes

de trailhunters on the road naar La Thuille

Bikepark Pila

0 Comments3 Minutes

Trail rijden in Witten

Nieuwe Trails @Witten

3 Comments2 Minutes

Perthshire

Schotland – Perthshire

0 Comments3 Minutes