Review: Shoefresh Opod schoendroger én -verfrisser

Ja, mountainbiken is een zomersport. Daar zijn wij het met z’n allen wel over eens. Ook al denkt een deel van Nederland nog dat het een winters alternatief voor wielrennen is: “lekker door de modder baggeren”. Maar hoe je het ook wend of keert: iedere mountainbiker krijgt weleens natte voeten. Want “Maart roert z’n staart”, “April doet wat ‘ie wil” en zo kennen we er nog wel een paar. Dus zo zitten we heel regelmatig tijdens het poetsen van onze fiets ook onze fietsschoenen vol te proppen met kranten. Hopen dat het op tijd droog is voor de volgende rit… Even bij de verwarming binnen zetten? Dan stinkt ineens het hele huis naar je schoenen, al dacht je nog dat je geen last had van zweetvoeten.

Daar is nu een oplossing voor: de Shoefresh Opod schoenverfrisser. We ontvingen een exemplaar om eens uit te proberen.

Uitpakken en klaar

Heel fijn: eindelijk een product dat direct gebruiksklaar uit de doos komt. Stekker erin in gaan!

De naam “opod” deed me eerder vermoeden dat er iets van pods, tabletten of navullingen in gedaan moeten worden voor het verfrissen van je schoenen. Maar dat is juist niet het verhaal! De Shoefresh Opod maakt namelijk is namelijk een toestel dat zorgt voor warme luchtventilatie en reiniging door ozon, oftewel actieve zuurstof. En ozon is de “enkelvoudige stof” van het element zuurstof, dat we kennen als O2 en in onze lucht voorkomt. En waar zuurstof ervoor zorgt dat we blijven leven, is ozon formeel schadelijk voor de mens. Schrik hier niet van, want Shoefresh is hier heel transparant over en is CE goedgekeurd en 100% veilig bevonden. Ozon vervalt binnen enkele minuten weer tot zuurstof. En heeft zo’n lage waarden dat er totaal geen gezondheidsrisico of gezondheidswaarschuwing nodig is.

Hoe het werkt

De bediening is kinderlijk eenvoudig. Zodra je je (mountainbike)schoenen over de houders plaatst, start het programma al. Je kiest voor een stand (Sport, Sneaker of Leather) en je ziet vervolgens de duur (30 tot 60 minuten) en graden Celsius die bij het programma hoort.

De Shoefresh pakt bacteriën en schimmels aan door de actieve zuurstof (ozon). Dit werkt desinfecterend. En door de warme lucht drogen je schoenen. Twee functies in één dus.

En als je gewend was om sprays of poeders te gebruiken voor stinkschoenen, dan is dit een véél betere keuze. Die middeltjes bieden maar een tijdelijke oplossing, maar de Shoefresh Opod pakt het probleem bij de oorzaak (bacteriën) aan.

Wachten op een plensbui

Dat desinfecteren is harder nodig dan je denkt. Negen van de tien keer zet ik mijn fietsschoenen na een rit weg zonder ernaar te kijken. Zand, zweet, modder. Ik doe er niets mee. Alléén als de binnenzolen echt nat zijn van de regen, of wanneer ik de veters niet eens meer kan terugvinden van de modder, dan gooi ik er wat krantenpapier in.

Maar met alle keren dat ik m’n schoenen zomaar wegzet worden ze tóch minder fris.

Ik heb in de afgelopen maanden meerdere natte schoenen op de Shoefresh Opod gehad: van wandelschoenen tot kinderlaarsjes en van flatpedal mountainbikeschoenen tot wielrenschoenen met carbon zool. Alle schoenen werden droog. Vaak was met drijfnatte schoenen wel een herhaling van een programma nodig, maar dat geeft niet. Zolang je de volgende dag maar weer een fris paar droge schoenen hebt.

In gebruik

Plaats de Shoefresh Opod in een goed geventileerde ruimte. Dat kan al je halletje zijn en hoeft helemaal geen grote ruimte te zijn. Al is het maar omdat de schoenreiniger ook wat geluid maakt (vergelijkbaar met een ventilator).

En zoals gezegd: gebruik ‘m vaak! Want er is herhaling nodig om schoenen (die al een beetje ruiken) helemaal fris te krijgen. Maar heb je nieuwe schoenen en je gebruikt de Shoefresh Opod, dan zullen ze reukloos blijven. En met deze gedachten is de 90 dagen bedenktijd ook een erg goede zet van het merk.

Voor wie?

Dit apparaat is haast een must voor woon-werkfietsers die door weer en wind forensen. Want de volgende dag wil je wel droge schoenen. Maar ook voor degene die meerdaagse mountainbiketrips doen. Want op je geplande mountainbikevakantie ga je iedere dag fietsen: weer of geen weer. En een extra setje kleding heb je wel, maar een extra set schoenen niet altijd. Bovendien is hij is best handig mee te nemen: het is geen reusachtig ding. Wij zijn enthousiast en blijven ‘m gebruiken. Oók wanneer we geen drijfnatte schoenen hebben.