Bikepark Kronplatz: De mensen achter de trails

Ontdek samen met twee van de meest representatieve persoonlijkheden van het Zuid-Tiroolse team de ervaringen, uitdagingen en geneugten alsook de geschiedenis van de mountainbikeroutes in het Bikepark Kronplatz.

Zonder trails geen mountainbiken. Dat klinkt misschien banaal, maar het is een grote waarheid.
Het is ook waar dat mountainbikeroutes meer zijn dan eenvoudige aanpassingen van bestaande paden.
Achter elk indrukwekkend padennetwerk zit veel werk, van het analyseren van het terrein tot de daadwerkelijke aanleg, vaak beginnend vanaf een tabula rasa.
Dit geweldige werk wordt gedaan door de inmiddels erkende specialisten op dit gebied, de parcoursbouwers. Vandaag praten we met Markus en Michaelangel van Bikepark Kronplatz.

Wanneer ben je begonnen met het werken aan de trails?

Michaelangel: Ik begon met werken aan de paden in 2014, toen de Furcia Trail werd geopend.
Markus: Ik werk er al aan sinds 2010. Ik heb ook altijd in het bos gewerkt en hout gezaagd, maar je zou kunnen zeggen dat ik al 14 jaar aan mountainbiketrails bouw.

Zorg je voor een specifieke route?

Michaelangel: Sinds 2014 verzorg ik de routes aan de kant van St. Vigil, d.w.z. Furcia, Crazy Bunny Line, CC Top Line en Piz de Plaies.
Markus: Ik verzorg meestal de noordkant van Plan de Corones/Kronplatz, de Herrnsteig met al zijn varianten (Franz, Hans, Christian, Andreas, Alex, Uschi, Korer, Richard-Anton, enz.). In ieder geval alles wat van de noordelijke helling afdaalt en bij de Herrnsteig hoort.

Wat is de grootste uitdaging bij het werken aan de wandelpaden?

Michaelangel: De grootste uitdaging is om met de natuur samen te werken, om een manier te vinden, want we kunnen bouwen wat we willen, maar als het niet in de natuur past, zal het uiteindelijk niet lang blijven bestaan.
Markus: Voor mij is de grootste uitdaging om vanaf het begin goed werk te leveren, vooral op het gebied van watermanagement. De circuits moeten veel regen kunnen verdragen. Als ze bestand zijn tegen zware regenval, betekent dat dat ze goed gebouwd zijn. Ten tweede moet het natuurlijk leuk zijn om op het circuit te rijden, het moet een bepaalde flow hebben. Het is ook belangrijk dat er niet te veel erosie is. Het doel is om een circuit te bouwen dat zo lang mogelijk in goede staat blijft, zelfs als het door veel mensen wordt gebruikt.

Wat is de grootste voldoening?

Michaelangel: De grootste voldoening krijg je als je een stuk trail bouwt en dan voor het eerst kunt testen wat je hebt gebouwd op je eigen motor. Als het dan goed past, precies zoals het was gepland, vervult me dat met grote trots.
Markus: Voor mij is de grootste vreugde wanneer ik zie dat mensen terugkomen om met ons te rijden. Dan weet ik dat we goed werk hebben geleverd en de routes goed hebben uitgestippeld. Het is ook leuk om te zien dat de mensen op de paden stoppen en ons vertellen dat ze het leuk vinden om hier op de Kronplatz te rijden.

Wat is jouw droomtrail?

Michaelangel: Het spoor van mijn dromen… Ik weet niet of er een specifiek spoor van mijn dromen is. Afhankelijk van waar ik ben, zou ik een pad tekenen, maar het hangt altijd een beetje af van de plaats en de omgeving om ons heen.
Markus: Ik heb wat rondgereisd en mijn favoriete trails zijn in Whistler, Over the Top en Crank It Up, evenals Hangover in Sedona. In Italië is mijn favoriete trail de Ossario Trail in de Fassa Valley.

Word je door iets in het bijzonder geïnspireerd?

Michaelangel: Ik kan eerlijk gezegd niet zeggen of ik door iets in het bijzonder geïnspireerd ben. Ik vind het leuk om iets te bouwen waar ik zelf op kan rijden en plezier aan kan beleven, en waar anderen ook plezier aan kunnen beleven.
Markus: Ik probeer altijd een beetje rond te reizen om andere plaatsen te zien. Als ik dingen zie die me bevallen, dan probeer ik ze mee te nemen naar de Kronplatz. Verder hou ik van routes die logisch zijn uitgestippeld en die de nadruk leggen op de typische kenmerken van de plaatsen waar ze zich bevinden. Ik let op de manier waarop stenen gelegd zijn en hoe de grond bewerkt is.

Dit zijn de ervaringen van twee trailbouwers in het Kronplatz Bike Park, dat tot 10 november in volle glorie zal schitteren met zijn 18 trails. Op de officiële website vind je gedetailleerde informatie over de openingsuren en de prijzen van de liften, alsook aanbiedingen van bikehotels, mountainbikecursussen en geplande evenementen. offiziellen Website