Trainen op hartslag, cadans of power meters is niet voor iedereen standaard. Sommige (lees: best veel) mensen die knallen gewoon iedere zondag hun rondje zonder enig elektronisch hulpmiddel die ze verteld of het goed gaat. Niet direct nodig ook… Maar als je meer van jezelf gaat verlangen en die Enduro of Marathon wat serieuzer wilt aanpakken kan het zeker geen kwaad om wat data te verzamelen! Om precies die reden zijn we maar eens opzoek gegaan naar de perfecte metgezel, de digitale coach voor onderweg en thuis.

Voor wij zelf een keuze maakten hebben we eerst ons eisenpakket op tafel gelegd. Niet elke keuze of reden zal voor iedereen gelden natuurlijk. Zo vinden wij een borsthartslag meter een regelrechte ramp! Hij zit niet lekker. Mooier nog, ben je helemaal aangekleed, je pakt je fietscomputer en bedenkt je dan dat je de band nog niet om hebt, laat maar…

Goed,

eis 1: Pols hartslag meter

eis 2: Eigen GPS onafhankelijk van je Telefoon

eis 3: Goede interface op de computer voor wat koffie analyse

eis 4: Bericht notificaties

De reden dat we geen horloge willen die de GPS van je telefoon gebruikt is dat het je telefoon binnen no-time leeg trekt. Ook je horloge heeft een constante verbinding nodig met je telefoon. Daarbij is een kort rondje hardlopen heerlijk zonder telefoon. Even niks of niemand de je kan lastig vallen. Ook tijdens fitness is het heerlijk om niet via de 4G gestoord te kunnen worden, geen groepsberichten, geen moeilijke vragen en al helemaal geen bedrijven die jouw mobiele nummer hebben weten te vinden. Niks van dat! Stand alone dus…

Waarom we dan wel berichtnotificatie? Simpel, op de mountainbike gaan we eigenijk nooit weg zonder een goed opgeladen telefoon. Crash, definitief technisch falen het kan allemaal. Daarbij zijn we vaak redelijk lang weg van huis, bij een calamiteit op het thuisfront moeten we bereikbaar zijn, tenminste dat vinden wij. Dus de telefoon moet mee en de notificaties helpen je tijdens je rit direct te selecteren. Je ziet direct of het noodzakelijk is om je telefoon te pakken, maar je ziet vooral ook direct wanneer je dat dus niet hoeft te doen… 😉

De opties die we hebben bekeken:

TOMTOM SPARK CARDIO + MUSIC
MOTOROLA MOTO 360 2 DALI SPORT
GARMIN VIVOACTIVE HR ZWART
FITBIT SURGE BLACK – L
GARMIN FORERUNNER 235 HRM

Garmin vivoactiveTomtom Spark

Fitbit Surge

Motorola 360 2 dali sport

 

 

 

 

 

 

We zullen er best wat gemist hebben, vooral binnen Garmin zijn zeker meerdere mogelijkheden te bedenken. Deze vonden we qua prijs redelijk te doen. De TomTom Spark had i.v.m. zijn muziekfunctie de grootste voorkeur. Toch hebben we voor de Forerunner gekozen, omdat deze naadloos integreert met de Garmin Edge Touring welke we voor navigatie doeleinden gebruiken. De Vivoactive is op dit moment (eind April 2016) alleen nog maar via voororder te bestellen. De Motorola heeft misschien wel de beste papieren. Toch zijn we voor Garming gegaan vanwege de bewezen software. Zij doen dit nou eenmaal langer en we hebben goede ervaringen met hun producten en tja je moet een keer een keuze maken…Forerunner 235

Wij hebben gekozen voor de Forerunner 235 HRM. Het is een activity tracker die je dagelijkse activiteit registreert. Hij heeft de smartwatch functies en eigen GPS die wij belangrijk vinden. Daarnaast zijn extra apps en widgets makkelijk te installeren en werkt hij naadloos samen met de app van Garmin. Vooral dat laatste vonden we belangrijk. Het punt is, we willen wel graag trainen en alles loggen om onze voorruit gang te checken, maar we zijn een beetje lui… Niet te lui om te gaan sporten, nee we hebben geen discipline om na elke activiteit dat apparaat aan de computer te hangen en alles weer te uploaden. Op de forerunner 235 selecteer je van te voren wat je gaat doen; hardlopen, fitnessen, fietsen en naderhand hoeft het horloge simpelweg maar in de buurt te komen van je mobiel en hoppa, alles wordt gesyncd naar je mobiel en direct op je Garmin account geplaatst. Zo kan je dus rustig op een regenachtige middag de activiteiten van de afgelopen tijd analyseren. Alles staat er op!

Het is aan te raden om een nulpunt in te stellen met betrekking tot je hartslag. Laat een sportmeting doen en kom er zo achter wat jouw zones zijn. Deze kan je dan netjes invoeren op je horloge om zo een perfecte feedback te krijgen tijdens de training. Het horloge trilt even kort wanneer je over gaat in een ander zone en wanneer je weer in rust bent maakt hij automatisch een soort ronde aan. Is misschien meer een hardlopers ding, maar handig is het zeker ook voor fietsen. Notificaties komen mooi binnen met een subtiele melding. Wat vooral opvalt is dat het scherm van de Garmin Forerunner 235 erg goed leesbaar is onder alle lichtinvallen.

foto van forerunner 235 praktijk testfoto van forerunner 235 praktijk testAl met al bevalt het goed om te loggen waarmee je bezig bent. In het apparaat stel je alles van te voren in en je kunt gemakkelijk je progressie volgen. Ook motiveert het om te gaan sporten. Telkens in een grafiek terug zien dat je een week lang op je luie reet hebt gezeten voelt gewoon slecht!

Nog een kleine toevoeging:
Al snel ging (dag 1) de HR meter kapot! Jammer dan, gelukkig regelde Futurumshop alles snel en zo had ik binnen 3 werkdagen weer een spiksplinternieuwe in de bus. Snelle en goede service waarvoor onze dank!!