Als doorgewinterde mountainbiker weet je hoe belangrijk bescherming is. En we weten ook allemaal dat je de hardste crashes hebt als je nét een keer niet je kniebeschermers aan hebt wanneer je een eenvoudig flowtrailtje pakt… Beschermers (helm, knie, rug & borst) moeten dus aanvoelen als “een tweede huid” en vooral niet als een beperking voelen.

Inmiddels heb ik heel wat rugprotectors gehad. Die trek ik aan voor dagjes trails rijden en bikepark-bezoekjes. Maar steeds vaker voelt alleen een rugbeschermer niet meer safe genoeg, daarom ging ik eens shoppen naar de combi van chest- & back-protector om ook de vitale organen aan de voorkant te beschermen.

Mét D3O

Zo kwam ik de Demon Ghost D3O chest & back protector tegen. Hoewel het voor mij een nieuw merk is, ben ik onder de indruk van de kwaliteit! Bovendien wordt de D3O technologie bij veel meer toonaangevende merken gebruikt. Dit materiaal is flexibel en zacht bij normaal gebruik, maar wordt hard bij impact om je te beschermen tegen de impact bij een val.

Demon is trouwens ook helemaal geen onbekende. Al ruim 25 jaar is het met een breed assortiment aan protectie voornamelijk bekend in de snowboard- en skiscene. Anders dan de volledige “harnassen” (met schouder- en armbescherming) is deze Demon Ghost D3O meer een “torso protector”. De rugbescherming loopt ver genoeg door over je ruggenwervel, maar zonder in de weg te zitten als je bijvoorbeeld een hipbag draagt. En de borstbescherming beslaat simpelweg gewoon je hele borst boven je buik.

Comfort en pasvorm

Van de drie beschikbare maten (S/M, L/XL, XXL/XXXL) past de kleinste mij prima, met mijn 70 kg en 1.81 meter.

De protectie heeft de EN 1621-2 norm voor de rug en EN1621-3 Type A voor de borst. Dit beschermingsniveau zijn random cijfers voor de één, maar cruciale cijfers voor de ander. Fijn om te weten dat je geteste en gecertificeerde rug- en borstbescherming hebt én je hebt natuurlijk 2 jaar garantie. Maar belangrijker nog is dat de pasvorm oké is. Dankzij het ergonomische ontwerp sluit het vest perfect aan op het lichaam zonder de bewegingsvrijheid te beperken. Het gebruik van ademend materiaal zorgt ervoor dat je zelfs tijdens intensieve ritten koel en comfortabel blijft. De brede – met klitteband verstelbare – banden maken het gemakkelijk om een perfecte pasvorm te vinden, ongeacht je lichaamsbouw.

Het is een risico bij torso protectors dat de banden over je sleutelbeen/schouder wat kunnen irriteren, maar bij deze Demon protector heb ik daar compleet geen last van gehad. Ik heb ‘m het vaakst onder mijn mountainbikeshirt gedragen, met nog een dun zweetshirtje ónder het Demon vest. Maar je kunt ‘m natuurlijk ook over je shirt dragen. Eigenlijk wel de coolste en meest “racey” look.

Het belangrijkste is natuurlijk dát je ‘m draagt. Hoewel ik geen andere bescherming dan een helm draag bij een Nederlands XC-rondje, draag ik de protector juist standaard bij ieder rondje in het buitenland. Dat maakt ook dat je gemakkelijker even de uitdaging opzoekt.
In Nijmegen moet ik me er dan ook van weerhouden om underbiked en zonder protectie de gap-jumps te pakken als ik “toevallig” door Bikepark Mook kom tijdens een XC lap. Goede protectie geeft vertrouwen om dat wel te doen.

Crashtest

Tot nu toe heb ik pas één keer bodemonderzoek gedaan met het vest aan. Maar wel direct op de stenige ondergrond van Finale Ligure (Italië). Dat was best een harde crash met de nodige krassen en blauwe plekken op armen en benen. Maar totaal geen last van mijn rug of borst. Waarmee ik grond precies heb geraakt weet ik niet, maar met een paar keer rollen over de stenen, moet dat zeker ook mijn rug zijn geweest. Fijn. De protector doet z’n werk dus. En toonde geen slijtsporen of zichtbare impactschade.

 

Conclusie

Op zoek naar een protector met het hoogste beschermingsniveau? Dan is de Demon Ghost D3O zeker een optie die je moet bekijken. Kende je het merk nog niet? Nou, dat is helemaal geen probleem. Je kunt volop vertrouwen op de D3O technologie die in zoveel bescherming wordt toegepast. En je kunt zelf kiezen of je ‘m zichtbaar (over je kleding) draagt of nagenoeg onzichtbaar (onder je kleding). De prijs-kwaliteits-verhouding is dik in orde en natuurlijk moet ‘ie standaard in je fietskledingkast hangen om te voorkomen dat je vergeet dat protectie gewoon onderdeel is van je bike-outfit “au, had ik mijn protectie maar gedragen”…

Verkrijgbaar bij demonunited.eu