Review: Nigor Oriole 3
De setting, hoge berg toppen en een aankomend avontuur
Voordat we beginnen eerst even de setting schetsen. We zijn in de Alpen, dat lijkt niet zo, maar is wel zo… We zitten vandaag op ruim 2000 meter hoogte waar we met onze 4×4 volgeladen aangekomen zijn. 2 man, 2 mountainbikes. Morgen zullen we vanaf hier nog een stuk hoger klimmen op onze fietsen om terug af te dalen naar de tent. Het avontuur, het buitenleven, dit wordt een van de vetste reviews die we ooit gedaan hebben.
Ja, dat was het plan… En toen was er iets met een virus en toen zaten we thuis op NAP 6,8 meter in de winter en ongeveer 7,2 meter in de zomer. Er wordt vandaag ook niet gefietst, want de kinderen zijn thuis omdat alle scholen dicht zijn.
Terug naar de Nigor Oriole tent dan maar!
De Oriole is een in de verpakking 55x18cm grote tent. Die zin klopt niet helemaal want dat is best klein. Tijdens het telefoongesprek wat ik met iemand van Nigor had zei hij; Ik stuur een tent op voor 3 personen waar je ook de fietsen ‘s nachts in kan zetten. Als je dan deze verpakking ziet heb je daar toch direct je twijfels bij. Dan de prijs, retail adviesprijs staat op een kleine 949,- euro. In het tijdperk van de Decathlon lijkt dat wat buiten proportie te zijn. Wij zij zeer ervaren met Decathlon tenten, daar slapen we namelijk ieder jaar in tijdens het festival seizoen. Ook voor de kids hebben we goedkope bijtentjes die we bij de vouwwagen zetten. Dat word dus op zoek naar de verschillen, wordt ergens het immense prijsverschil rechtvaardigt?
Opzetten en het formaat van de Nigor Oriole 3
Oke, nogmaals we zitten dus niet in de alpen, maar in de achtertuin. Dit feit doet niks af aan hoe je de tent moet opzetten natuurlijk. Met de kinderen trekken we de binnen en buiten tent uit de hoes en gelijk valt iets op. De buitenhoes is groot, heel groot. Om precies te zijn 490x230cm, mijn dochter mag de stokken in elkaar zetten. Daar is het eerste verschil, dit is heel licht en voelt heel solide aan. Ja deze stokken hebben wel degelijk wat meer aandacht gekregen, mooi spul dus. Keurig op kleur stoppen we de stokken in de buitentent. Een paar vederlichte haringen in de grond stoppen en de basis staat. De bijna 5 meter, ultralichte buitendoek tent staat zeer snel ondanks dat we de tent nog nooit eerder op hebben gezet.
Binnentent erin, fietsen erin en gaan!
De binnentent wordt met 2 clips en een hoop ringen makkelijk in de tent gehangen. Of dit de juiste volgorde is weten we niet omdat de opbouw beschrijving niet wilde laden… Of dat aan mijn laptop ligt of aan de site, dat laten we in het midden. De binnentent komt tot iets verder dan de helft, officieel is de tent voor 3 man. Dat kan, maar zoals bij elke tent moet je altijd het totaal aantal nemen min 1. Dat is namelijk een stuk comfortabeler. Nu het belangrijkste, kunnen de fietsen uit beeld van voorbij gangers in de tent overnachten?
Ja dat kan! En alleen het voorwiel eruit!! Je zou in theorie inderdaad 3 fietsen, drie personen en bagage in de tent kunnen herbergen. Dat alles wat ooit begon in het formaat van 55x18cm en slecht 3,9 kilo.
Kwaliteit en afwerking
Alles is beter, echt alles. Overal is er kwaliteitsverschil met een simpel Decathlon tentje te zien, te merken en te voelen. Logisch dat moet ook wel. Ieder product dient samen met de prijs kwaliteit verhouding de juiste doelgroep. Dit is geen wegwerp product dit is een tent waarop je kan vertrouwen in alle weersomstandigheden, kwaliteit waar je op kan vertrouwen. De ritsen, naden, stiksels nergens hebben we iets raars kunnen ontdekken. Deze tent is met zorg afgewerkt van begin tot eind. Rechtvaardigt het de hoge prijs? Ja en nee, doe je 1x een leuk avontuurtje inderdaad met de auto waardoor gewicht niet zo’n ding is en je blijft in de bewoonde wereld? Nee dan zouden wij zelf dit bedrag niet uitgeven. Maar ga je op een lange fietsvakantie of verblijf je met regelmaat op afstand van de civilisatie waardoor je afhankelijk bent van je tent? Dan is dit er een om in overweging te nemen. Daarbij moet je jezelf niet te veel vergissen in de prijs. Een beetje vergelijkbaar Decathlon tentje voor 3 personen kost al gauw 249,- euro. Als je daar alleen al de feitelijke kwaliteit vergelijkt zie je direct dat de tent 2x zoveel aan kan met de buiten tent en meer dan 3x met het onderdoek.
WATERDICHTHEID TREK 900 (Decathlon):
Buitentent | Buitentent > 2000 mm |
---|---|
Vloer | Grondzeil kamer > 3000 mm. |
WATERDICHTHEID Oriole 3:
Buitentent | GorLyn 30 Ultra Lite 30D siliconized ripstop 6.6 Nylon min. 4000mm |
---|---|
Vloer | 40D Ripstop Nylon with min. 10.000mm TPU laminate Fire Retardant |
Reken daar de duurzaamheid bij op, dan zou het nog wel eens zo kunnen zijn dat de tent op lange termijn, niet eens duurder is…
Meer info over de tent? Check de website van Nigor
Nog even over het begin, dat met op 2000 meter hoogte slapen
Het idee was om dit avontuur nog eens te beleven, al weer een aantal jaar geleden ben ik samen met Erik van MTBVerbier en een landrover Defender 130 uitgerust met een buitenkeuken en 2 daktenten omhoog gereden tot ongeveer 2000 meter hoogte. We hadden uitzicht op prachtige gletsjers en de vallei van Bagnes. Eerst een stukje samen biken. Klimmetje omhoog en terug afdalen naar de de Defender. “s avonds barbecuen biertjes drinken om vervolgens van de kou snel onze daktenten in te duiken. Het was koud, heel koud! Zonder een oog dicht te hebben gedaan zijn we buiten gaan staan in de ochtend. De zon raakte de toppen achter ons terwijl de koffie stond te pruttelen. De nachtvorst was nog overal te zien, wanneer de zon eindelijk ons plateau had bereikt viel er letterlijk een warme deken over ons heen. Snel omkleden en klaar maken voor de 2000m afdaling in hoogte verschil.
Ondanks de gekte van vandaag, een crisis die niemand ooit zal vergeten weet ik 1 ding zeker. De Alpen zullen er straks ook nog zijn en wij komen terug voor een revanche!
Inderdaad een prachtig ruime tent. We hebben hem een paar jaar geleden gekocht voor het fietskamperen; als het dan een keer regent kun je toch nog een beetje ruim in de voortent zitten. De eerste nacht in de Vogezen regende het gestaag, een mooie test dus. Jammer genoeg is de test niet geslaagd want al gauw begon het tentdoek door te slaan en kwam pakweg 1-2% van de regen toch naar binnen. Hopelijk is het doek nu van betere kwaliteit, dan heb je een fijne tent aan de Oriole 3. En onze tent? Nigor/Eureka loste het probleem niet op (ze leverden dezelfde buitentent weer terug ……. ). Ons idee: Nigor had een nét iets zwaarder doek moeten gebruiken, dan maar 500 gram meer. Dan was het nog steeds een lichte tent geweest voor de ruimte.
Dank voor deze feedback Marten. Ten eerste willen we graag een veelvoorkomend misverstand uitsluiten, namelijk condens op de binnentent die verward wordt met lekkage, of doorslaan van het doek. Wanneer het regent heb je vaak ook te maken met hoge luchtvochtigheid en grotere temperatuur verschillen tussen binnen en buiten de tent. Het gevolg is dat vocht condenseert op de binnenkant van het doek. De regen slaat vervolgens op de buitenkant van de tent en het gecondenseerde vocht kan dan als een mist door de tent gaan, wat er op lijkt dat het doek doorslaat. Het doek van de Oriole heeft een geteste waterkolom tot 3000mm wat ruim voldoende zou moeten zijn.
Een andere oorzaak van vocht in de tent kan zijn dat de naden lekken. Onze tenten zijn gemaakt van nylon doek met een 100% silicone coating. Hoewel dit doek veel voordelen biedt op het gebied van schuursterkte en schimmelwerende eigenschappen heeft het ook de eigenschap dat het niet te tapen is. Het tape wil niet goed hechten op de glade silicone coating. Zodoende zijn de naden van onze tenten niet ge-taped vanuit de fabriek. De naden zijn met silnet te sealen. Door de meest blootgestelde naden te sealen kan je de tent helemaal waterdicht maken.
Hoi! Wij hebben de BACH Oriole 3, en ik weet dat het condens is. De bron is anders, maar het probleem hetzelfde: natte spullen. Hoe los je die enorme hoeveelheid condens op?!?
En dit was gewoon tijdens kamperen in maart en juni in Nederland, dus zonder extreme verschillen…
Wij hebben deze tent nu vijf jaar…27 weken in geslapen waarvan drie weken in de stromende regen. Het verhaal van de condens klopt…dat druppelt ik in je voortent. Bij aanhoudende regen kruipen wij lekker in onze slaapzak in de binnentent. Daarin blijft alles gegarandeerd droog!! Heel fijne tent…al is onze opvolger een Nigor Great Auk….vanwege de hogere instap en grotere luifel.
Hoi! Wij hebben de BACH Oriole 3, en ik weet dat het condens is. De bron is anders, maar het probleem hetzelfde: natte spullen. Hoe los je die enorme hoeveelheid condens op?!?
En dit was gewoon tijdens kamperen in maart en juni in Nederland, dus zonder extreme verschillen…
Hoi Marije,
Om eerlijk te zijn weten we niet hoe dat op te lossen. We hebben de Oriole 3 maar even kunnen testen waarna de tent weer terug moest. Mochten jullie zelf een oplossing hebben gevonden (of iemand anders hier online) dan horen we dat graag zodat we dat kunnen toevoegen op de website 🙂
Groet,
Rik