Je eigen pagina op Trail-addicts, dat kan! En het is gratis
Beheer je een bikepark, heb je een mountainbike gids bedrijf of heb je een prachtige reis gemaakt? Stuur ons jouw verhaal en krijg je eigen volledig gratis pagina op onze website!
Review: Thule TopRide fietsendrager
Gemakkelijk en snel de fiets meenemen, dat is het doel. Al een tijd gebruik ik de Atera fietsendrager, niet bij veel mensen bekend wellicht. De Atera fietsendrager kan 4 fietsen meenemen en een dikke 66 kg tillen. Ideaal voor wanneer je met e-MTB’s in de weer bent. Het nadeel aan de Atera is dat hij loodzwaar is en nogal groot en lomp. Als we voor de korte ritjes even de fiets mee willen nemen is een kleiner en makkelijker ontwerp wenselijk. Zo kwamen we op de Thule TopRide, een fietsendrager voor op het dak.
Veel fietsendragers voor op het dak zijn “minder geschikt” voor carbon fietsen en je auto wordt ineens erg hoor. Wanneer je het voorwiel eruit haalt scheelt dat toch aanzienlijk en deze dakfietsendrager monteer je op je voorvork-as, niet op het frame.
Thule FastRide vs Thule TopRide
Binnen het assortiment van Thule zijn er 2 modellen die een montage op de voorvork hebben. De goedkopere FastRide en de duurdere TopRide.
De FastRide
De Thule FastRide werkt met een standaard strap om het achterwiel en een standaard Quick Release-systeem op de voorvork. Middels speciaal te kopen adapters kan je dan ook andere maten op de FastRide monteren. Mijn fietsen hebben allemaal geen Quick Release-systeem meer, dus de adapterset is noodzakelijk. Bij het op het dak zetten moet je met een speciale mount de voorvork nog vastschroeven en dat is dan ook precies het verschil met de TopRide.
De Topride
De TopRide is voorzien van een speciale beugel waar je de voorvork en speciale as direct in zet en zo gemakkelijker vastzet. Wat mij betreft hadden de namen dan ook andersom gemogen… De TopRide heeft namelijk een sneller montagesysteem. Het voordeel van de TopRide is dat alle adapters er al bij zitten. Hier komt dan ook het meest interessante punt:
Het verschil
De TopRide en FastRide schelen ongeveer 60,- euro. Aangezien Quick Release-voorassen bij veel moderne fietsen niet meer gemonteerd worden “moet” je de adapterset van maar liefst 50,- euro aanschaffen. Per saldo is dus de TopRide slechts 10,- euro duurder. Met andere woorden, dat makkelijkere en snellere systeem kost voor de meeste slechts 10,- euro meer!
Wat ze alle twee hebben is een geïntegreerd slot, dit slot zit verstopt aan de achterzijde van de dragers en kan je gemakkelijk eruit trekken om aan je achterbrug vast te maken. Erg handig en bestand tegen de gelegenheidsdief. De kabel is relatief dun dus je mountainbike of racefiets langer onbewaakt achterlaten zien we zelf niet direct zitten.
Nadeel van beide modellen is uiteraard: je moet nog een wiel kwijt in je bagageruimte. Heb je geen ruimte in je auto, dan zal je nog een extra “front wheel holder” moeten bestellen voor een fijne +/- €100,- euro. Aangezien we de TopRide hoofdzakelijk voor de dagelijkse korte ritjes en voor op de vouwwagen gebruiken kan ik het wiel gelukkig wel ergens huisvesten.
Kwaliteit en afwerking
Over de kwaliteit en afwerking kunnen we heel erg kort zijn. Zoals je van Thule mag verwachten is het allemaal erg mooi afgewerkt en voelt alles erg solide. Daar betaal je ook voor, maar is het zeker waard.
Dagelijks gebruik van de TopRide dakfietsendrager
Voor dagelijks gebruik zijn we erg te spreken over het gebruiksgemak. Het snelle systeem is echt zijn euro’s waard. De fiets op je dak tillen met wat zwaardere mountainbikes is niet niks maar wel goeie training. Door het snelle sluitsysteem van de TopRide is het vast maken kinderspel geworden. De achterstrap werkt zoals bij alle dragers, even aan trekken en klaar. Het blijft af en toe even wennen dat de fiets op je dak bungelt, dat gevoel loslatend (gelukkig de fiets niet) merk je er helemaal niets van!
Meet wel even je totaalhoogte op, voor de speciale doorgangen, tunnels en garages met een maximum doorrijhoogte 😉
5 November 2024
Wat doet de Piggyback op een mtb demper eigenlijk?
Met een piggyback heb je dus een betere demping en schokabsorptie, vooral tijdens lange afdalingen of bij herhaaldelijk treffen van obstakels. De extra oliecapaciteit zorgt ervoor…
24 August 2024
Review: FIX-FORK vorkhouder systeem: subliem voor in je camper of auto
FIX-FORK vorkhouder systeem: subliem voor in je camper of auto
18 June 2024
Dè handlebar: GEMINI KASTOR
Gemini Kastor review in Finale Ligure waar de echte trails liggen
4 October 2024
[Race Report] Mondraker Enduro Team Davos 2024 – genieten als vaste gast
Zwitserland. We gáán sowieso, want de Mondraker Enduro Team race staat op het programma.…
1 Comment15 Minutes
21 August 2024
Mountainbiken rond het Iseo meer Italië
Het Iseo meer is niet alleen voor wielrenners en speedbootjes, nee hier kan je echt…
0 Comments8 Minutes
22 April 2024
Bikepark Winterberg 2024 wordt: The Mother
Maar sinds 10 april kwam er wat nieuws los: Bikepark Winterberg wordt “THE MOTHER…
0 Comments1 Minutes
2 December 2023
Nideggen trails
Nideggen mountainbike trails, wat er nog wel open is!
0 Comments3 Minutes
22 November 2023
Trail Review Col de Mille
Trail review van de Col de Mille in Zwitserland, een trail waar alles samenkomt
0 Comments7 Minutes
18 October 2023
Aletschgletsjer: droomtrail in Zwitserland
Dit keer worden we verrast met een trip naar de Aletschgletsjer. De grootste gletsjer van…
0 Comments3 Minutes
19 September 2023
Nieuwe enduro trails in Bikepark Winterberg
Nieuwe Enduro trails in Winterberg niet voor de beginners, zeker een toffe toevoeging
1 Comment4 Minutes
23 July 2023
Trailpark Groznjan
Rondom het mooie toeristen trekkende Groznjan liggen een mooi aantal mtb trails volgens…
0 Comments3 Minutes
8 July 2023
MTB trailhunt in Hemer
Dit keer gingen we opzoek naar mtb Enduro trails net onder Hemer. Volgens het…
0 Comments5 Minutes